Стопкадър Нова ТвЕксперти коментираха какво правителство може да бъде съставено.ГЕРБ може

...
Стопкадър Нова ТвЕксперти коментираха какво правителство може да бъде съставено.ГЕРБ може
Коментари Харесай

Журналист: ГЕРБ може да поеме риска да състави правителство на малцинството

Стопкадър Нова Тв

Експерти разясниха какво правителство може да бъде формирано.

ГЕРБ може да поеме риска и отговорността да сформира държавно управление на малцинството и да си подсигурява поддръжка от „ Продължаваме Промяната ” и „ Демократична България ”  по евроатлантическите тематики. Такава теза изрази в студиото на „ Здравей, България ” по Нова Тв журналистът Петко Георгиев.

Относно коментара на водача на партията Бойко Борисов, че е подготвен на всевъзможни взаимни отстъпки, с цел да има кабинет, той сподели: „ Не считам, че има сериозна оферта на масата. Истинският въпрос е дали това е начало на нова предизборна акция, или е опрощение за сформиране на държавно управление с политически партии като Движение за права и свободи и „ Български напредък ”, счита Георгиев.

Според социолога Евелина Славкова от „ Продължаваме Промяната ” са дали отговор на сходни бъдещи оферти още в нощта на изборите. „ Те продължиха с кампанийното говорене, казвайки „ ГЕРБ и Движение за права и свободи да създадат своята коалиция ”. Част от същността и структурирането на тази партия е точно анти-ГЕРБ говоренето ”, е нейното мнение.

Относно самото предложение на ГЕРБ, Славкова счита, че отводът на Политическа партия може да не е толкоз внимателен, тъй като от групировката ясно са декларирали каква ще е позицията им. „ Не съм склонна да имам вяра, че ГЕРБ ще поемат риск с държавно управление на малцинството. Защото ще им се наложи да ръководят в тежка обстановка ”, добави политологът. Тя счита, че предварителни избори са най-вероятният сюжет.

Бившият ръководител на Комисията по досиетата и някогашен народен представител Методи Андреев счита, че държанието на Борисов е било на човек, който владее ситуацията и желае да изпере биографията си, да „ рециклира ” себе си и да смъкна определението „ отровен ”. „ Борисов сега играе на оцеляване. Той е цар на сценките. Ще се покаже като избавител на нацията. Всъщност, неговата цел е да се избави. Който и да бъде назначен от ГЕРБ, ще козирува на Борисов. Той не излиза от политиката, знае, че не може да стане министър председател ”, е неговото мнение.

Той добави, че в случай че се сформира държавно управление, то ще бъде някаква „ абракадабра ” или нещо „ шменти шапки ”, което ще е закърпено състояние, с цел да се изкара до локалните избори. „ Борисов схваща, че номенклатурата, която държи ГЕРБ на власт, по сходство на онази от Българска комунистическа партия, се крепи на локалните кметове ”, добави Андреев.

В момента се води битка за политическо водачество, счита политологът проф. Росен Стоянов. „ Имахме и още едно редом предложение от Христо Иванов, който промотира опцията президентът да събере всички към масата на Консултативен съвет и там да бъдат решени целите на Народното събрание. От дясното има предложение левият президент да лидира процеса ”, посочи той.

Проф. Стоянов акцентира, че не дефинира дейностите на Борисов като независима оферта, а като контраигра на други паралелни оферти за решение на рецесията. „ Борисов е доста подсъзнателен в тази посока ”, посочи още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР